IRA to IRA Rollovers:

One-Rollover-Per-Year Rule

What is a Rollover?

An IRA to IRA Rollover occurs when you take a distribution from an
Individual Retirement Arrangement (IRA) and subsequently “roll” or
“move” part or all of the assets back to the same IRA or another eligible
IRA. Although a distribution and subsequent rollover allows you to “use”
or“control” the assets for a period of time, this transaction comes with IRS
rules and guidelines:
+  You must complete the rollover within 60 days after the date you
receive the distribution; and
+  You are limited to one rollover per 12 month period beginning
from the date you receive the original distribution of assets (not
calendar year).

What is a Transfer?

A transfer is a direct movement of assets between IRAs of the same type.
Because a transfer is not a distribution and you do not take control of the
assets, there are no frequency restrictions, so you can transfer as many times
in a 12 month period as you like.

This change will not affect your ability to transfer funds from one IRA
trustee directly to another, because this type of transfer is not a rollover. The
one-rollover-per-year rule of Internal Revenue Code Section 408(d)(3)(B)
applies only to rollovers.




Tax Court Ruling:

In the recent United States Tax Court
decision (Bobrow v. Commissioner TC
Memo 2014-21-Docket No. 7022-11,
January 28, 2014), the original under-
standing of the tax-free rollover treatment
of multiple IRA distributions taken during
the same 12-month period has changed. The Tax Court ruled that the tax
law allows an IRA owner only one IRA-to-IRA rollover per 12-month
period. Unfortunately, the tax consequences to multiple rollover
distributions beginning in January of 2015 may result in additional taxes
and penalties, such as excess contribution penalties and ordinary income
taxes on the additional rollover amounts, late-tax payment penalties and
potential early distribution penalties.

What is the change?

Beginning in 2015, you can make only one rollover from an IRA to
another (or the same) IRA in any 12-month period, regardless of the
number of IRAs you own. The limit will apply by aggregating all of an
individual’s IRAs (including SEP and SIMPLE IRAs as well as traditional
and Roth IRAs), effectively treating them as one IRA for purposes of the
limit.

+  Trustee-to-trustee transfers between IRAs are not limited.

+ Rollovers from traditional to Roth IRAs (“conversions”) are not

limited.

This information is not intended to provide legal advice or to be a detailed explanation of
the rules or how such rules may apply to your individual circumstances. For specific
information, you are encouraged to consult your tax professional. More information may
also be found in the IRS Publication 590 by visiting their website at www.irs.gov.
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